Akademin

Välkommen till akademin. Här hittar du fakta om formgivare, förklaringar av begrepp och ord samt lite annan kuriosa som kan vara läsvärt. Akademin utvecklas organiskt och vårt mål är basera fakta på trovärdiga källor.

För dig som vill hjälpa oss att utveckla denna del, maila oss gärna! Du kanske sitter på någon särskild kunskap eller tycker att vi saknar något.

Attribuera

Att ange som troligen skapad av en viss upphovsman, att tillskriva.


Betsning

Behandling av omålat trä med tjärfärger som tränger in i träytan för att ge en mörkare träton och samtidigt behålla träets ådring.


Byffé

Förvarings- och presentationsmöbel ursprungligen till för servisföremål.


Faner

Den tunna beläggning av ett ädlare träslag, som limmas på blindträ.


Formpressa

Att tryckforma ett uppmjukat material, exempelvis trä eller plast.


H55

Helsingborgsutsällningen 1955 var en internationell utställning för arkitektur, boende och formgivning. Innehöll bland annat svensk modern design som då fick sitt genombrott.


Intarsia

Inläggning av tunna plattor av olika träslag, som limmas fast vid blindträet i särskilda mönster.


Jakaranda

Mörkbrunt eller violettskiftande ädelt träslag av tropiskt ursprung. Var mycket populärt i 1960-70talets moderna design.


Karmstol

Stol med armstöd, även på soffa.


Mahogny

Ett brunt eller rödbrunt, ädelt träslag från Västindien, Centralamerika eller Mexiko.


Ottoman

Låg, mjukt stoppad vilmöbel utan rygg eller armstöd. Orientaliskt ursprung. Fanns i Europa redan på 1700-talet och i Sverige på 1800-talet. Används ofta som benämning på en stor fotpall.


Patina

Beläggning eller slitage som uppstår genom ålderns inverkan på ytan av exempelvis en möbel eller ett konstverk.


Perstorpsskiva

Melaminskiva. Det populära mönstret ”Virrvarr” skapades av formgivaren Sigvard Bernadotte.


Sideboard

Egentligen sidobord, är en matsalsmöbel i form av ett lågt skåp på fyra ben.


Stringhylla

Bokhylla med gavlar i kraftig, lackerad ståltråd. Formgiven av Nisse och Kajsa Strinning 1949. Blev mycket populär under 1950-talet och fick förnyad popularitet under 1990-talet och utvecklades i nya kombinationer och färger.


Vintage

Ordet vintage härstammar från latin och betyder ursprungligen vinskörd. Ordet används framförallt i modesammanhang där det syftar på kläder från en annan era. Ordet används idag ungefär för att beskriva ”gammal fin kvalitét” och kan appliceras på såväl kläder och accessoarer som möbler.